Z każdej sytuacji jest jakieś wyjście, a człowiek jako stworzenie wysoko uspołecznione adaptuje się do nowych warunków bardzo szybko. Jeśli musisz dłużej siedzieć w domu wykorzystaj to mądrze. Po pierwsze odpocznij. Pobądź trochę sam ze sobą. Nabierz dystansu. Spożytkuj czas na przyjemności nie tylko na pranie, sprzątanie, czy malowanie.

A w domu nie musi być przecież nudno. Coraz to można znaleźć pomysły na kreatywne i aktywne spędzanie czasu.

Jedną z propozycji są ćwiczenia fizyczne prowadzone przez instruktorów za pomocą transmisji online oraz różnych filmików na youtubie. Różnorodność jest ogromna od mniej zaawansowanych, do trudniejszych oraz podzielonych na określone partie ciała lub dyscypliny sportowe.

Inny sposobem spędzania czasu są gry planszowe rozgrywane między rodzeństwem i rodzicami, poprzez gry ruchowe przy telewizorze włączając odpowiednią płytę na ixboxie czy playstation, aż po e-sport, czyli wspólną rywalizację na serwerze w ulubioną grę. Miłośników takiego typu rozrywki nie trzeba zachęcać ani przekonywać, bo to i tak się odbywa często kosztem lekcji, ale staraj się zachować umiar.

Można oczywiście poświęcić się pracy twórczej , zadając dzieciom do narysowania laurki i obrazki lub łącznie z nimi wycinać, tworzyć drobne papierowe cuda. I zależności od pory roku na Wielkanoc mogą to być różnego rodzaju zajączki, jajka i baranki, które wykorzystamy do ozdobienia naszych wnętrz. Wiosną również sprawdzą się kwiaty z bibuły do utworzenia wianka na drzwi, prostego bukietu lub girlandy na okno. Zimą wszystko to co kojarzy się z gwiazdką.

Inną propozycją są domowe warsztaty dla dzieci w kucharzenie lub pieczenie. W czasie wolnym jest odpowiedni moment, aby przygotować i zjeść wspólnie śniadanie, nauczyć się prostych obiadowych dań albo upiec coś wspólnie i udekorować. Każda mama poradzi sobie z tym zadaniem z łatwością, ponieważ codziennie jest mistrzynią w swojej kuchni. Bez książek kucharskich i portali internetowych potrafi wyczarować niejedno danie.

Fantastycznym pomysłem jest prezent niespodzianka dla dzieci i sprawienie im kucharskich koszulek imiennych. Mogą to być wzory bliźniacze w kolorystyce dla chłopca i dziewczynki albo całkiem odmienne z ulubionym daniem lub sprzętem do pracy. Mężczyźni podobno to doskonali kucharze, ale częściej to jednak kobiety piastują te stanowiska. Mamo, urządź dzieciom profesjonalne warsztaty, łącznie z przebieraniem w oficjalne i kucharskie koszulki. Będzie to niezapomniany czas rodzinny, a przy okazji nauczą się czegoś pożytecznego i może Ciebie zaskoczą przy okazji dnia mamy jakimś kulinarnym prezentem.

Może takie najprostsze ciasto jakim sernik będzie odpowiedni.

  • Po pierwsze jest to bardzo popularne i smaczne ciasto.
  • Po drugie wykonane w domu jest tańsze niż w sklepie
  • Po trzecie każdy robi je po swojemu i dzięki temu ma niezapomniany smak.
  • Po czwarte ważna jest podaż białka przy wzroście dzieci.
  • Po piąte nawet, gdy dziecko nie lubi białego sera, to sernik z przyjemnością zje.

Podstawowymi składnikami sernika są: ser, jajka i cukier, reszta to tylko dodatki. Już na podstawie tych trzech produktów ciasto powinno się udać. A i zakalca nie da się zrobić, bo tu nie musi mąka rosnąć.

Składniki:

  • 1 kg sera zmielonego
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

To ciasto robi się naprawdę szybko. Krok po kroku

  1. Zacznij od włączenia piekarnika na temperaturę 180 st. C.
  2. Wyjmij foremkę i ładnie wyścielaj ją papierem do pieczenia.
  3. Przygotuj sobie dwie miski – jedną do ubicia białek (najlepiej plastikową) i makutrę. Do ucierania użyj pałki.
  4. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem
  6. Dodaj cały ser
  7. Dodaj obie mąki
  8. Ubij białka na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach
  9. Dodaj białka do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie łyżką.
  10. Przelej na blaszkę i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu

Wzkazówki:

  • Mąka służy do uzyskania zbitej konsystencji, jeśli ser jest zbyt wodnisty. Zamiast mąki możesz użyć kaszy manny. Wychodzi idealnie.
  • Pamiętaj, że gdy wpadnie Ci odrobinę żółtka do białek, trudno będzie je ubić, będzie to wręcz niemożliwe. W odwrotnym przypadku nie robi to szkody. Nawet całe nieubite białko w cieście nic nie zmieni.
  • Pianę dodajemy delikatnie na końcu, aby uzyskać lekkość i puszystość sernika.
  • Na spód blaszki możesz poukładać gotowe, kupne herbatniki, które stworzą podstawę ciasta, a ponieważ już są wypieczone, nie ma kłopotu, że wyjdzie zakalec.
  • Do ciasta możesz użyć rodzynek. Wierzch można polać lukrem i posypać skórką pomarańczową i płatkami migdałów. Możesz także użyć polewy czekoladowej.
  • Do masy sernikowej nie musisz dodawać żadnego tłuszczu.
  • Na każdym opakowaniu sera na sernik jest podany przepis, więc nie musisz go się uczyć. Ale jest on tak prosty, że w mig go zapamiętasz.

Bawcie się razem. Smacznego!